MESLEKî VE TEKNİK EĞİTİM
İnsanlar yaşamlarının her aşamasında kendileriyle ilgili pek çok karar verir. Kararların isabetli olabilmesi için bireyin, çevre koşullarıyla ve kendisiyle ilgili doğru ve ayrıntılı bilgiye sahip olması gerekir. Bireyler, özellikle gelişme döneminde kendilerine "Ben kimim, ne olmak istiyorum, nasıl davranmalıyım, hayat tarzım nasıl olmalıdır?" şeklinde sorular yöneltirler ve bu sorulara cevap ararlar. Bu tür sorulara verilen cevaplar doğrultusunda bireylerin gelecekleri şekillenir. Meslek, kişinin sadece kendisinin değil, başkalarının da yararlanacağı ve karşılığında kazanç elde edeceği bir faaliyettir. Bu hizmet ve üretim faaliyetleri için meslekî eğitim gereklidir.
Gençler, temel eğitimi bitirdikten sonra meslek veya eğitim alanını seçme durumu ile karşılaşmaktadır. Bu nedenle öğrenci ve velilerin eğitim alanlarıyla ilgili bilgiye sahip olmaları gerekmektedir. Meslek seçimiyle ilgili karar verme aşamasında bilinçli davranılmalıdır. Birey kendi ilgi, yetenek ve kişilik özelliklerine uygun mesleği seçerse işinde başarılı, mutlu, yaratıcı ve üretici olabilir. Uygun mesleği seçmek ve meslekte ilerlemek için kişinin kendisini tanıması ve meslekler hakkında bilgi sahibi olması temel koşuldur.
Meslekî ve Teknik Eğitimin Amacı ve Öncelikleri
Mesleki ve teknik ortaöğretim kurumlarında; Sanayi, ticaret, tekstil, inşaat, turizm, kimya, tarım, sağlık ve benzeri alanlarda ulusal ve uluslararası standartlar ve sınıflamalara, ulusal yeterliklere ve mevzuata dayalı olarak işgücü piyasasının ihtiyaç duyduğu nitelikte işgücünün yetiştirilmesi, mesleki bilgi ve becerilerin güncellenmesi ve uygulanan programlarla girişimcilik bilinci, meslek ahlâkı, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal ve çevresel sorumluluk bilinci ile iş alışkanlığı kazandırılarak istihdama hazırlanmasını, Önceki öğrenmelerin tanınması, mesleki eğitim belgelerinin denkliği ve belgelendirilmesini amaçlar. Mesleki ve Teknik Eğitim; sosyal ve ekonomik sektörler ile iş birliği içinde ulusal ve uluslararası mesleki yeterliliğe, meslek ahlakına ve mesleki değerlere sahip, yenilikçi, girişimci, üretken, ekonomiye değer katan ehil iş gücü yetiştirmektir.
NEDEN MESLEKÎ VE TEKNİK OKULLAR?
Meslekî ve teknik eğitim sosyal ve ekonomik sektörler ile iş birliği içinde ulusal ve uluslararası meslekî yeterliliğe, meslek ahlâkına ve meslekî değerlere sahip, yenilikçi, girişimci, üretken, ekonomiye değer katan ehil iş gücü yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Meslekî ve teknik eğitim ile bireylerin ilgi, yetenek ve mizaçları doğrultusunda uygun öğrenme fırsatlarının sunulduğu, iş ve meslek ahlakını merkeze alan yenilikçi, istihdama hazırlayan, iktisadi ve sosyal sektörlerin ihtiyaçlarına göre geliştirilen ve paydaşlarla iş birliği içinde sürekli yenilenen bir meslekî ve teknik eğitim sistemi oluşturulması amaçlanmaktadır.
2023 hedefleri ile uyumlu bir sistem oluşturulması için meslekî ve teknik eğitime yönelik var olan toplumsal algıyı değiştirmeyi hedefleyen, öğrencilerin meslekî ilgi ve yeteneklerini tespit eden ve çocuklar ile ailelerini bu doğrultuda yönlendiren, akademik ders yoğunluğunun azaltıldığı, meslekî ders içeriklerinin güncellendiği, öğretmenlerin iş başında eğitim olanaklarının artırıldığı, ulusal ve uluslararası sektör ve kamu finansal kaynaklarının kullanımı yoluyla okulların alt yapı ve donanımının hızla değişen ve gelişen teknolojiyle uyumlu hale getirildiği, mezunlarına istihdamda öncelik sağlayan ve farklı ücret politikalarının uygulandığı, sektörün meslekî ve teknik eğitim süreçlerinde daha fazla yer aldığı, sektör liderleri ile iş birliği imkânlarının artırıldığı, ulusal ve uluslararası düzeyde sektörel iş birliği protokolleri ve iyi uygulama modeli olabilecek projelerin hayata geçirildiği, mezunlarının kendi alanlarında yükseköğretime geçişlerini sağlayacak bütünleşik bir yapının kurulması planlanmaktadır.
MESLEKî VE TEKNİK EĞİTİMİN ÖNCELİKLERİ
Sosyal ve ekonomik sektörler ile iş birliği içinde ulusal ve uluslararası mesleki yeterliliğe, meslek ahlakına ve mesleki değerlere sahip, yenilikçi, girişimci, üretken, ekonomiye değer katan ehil iş gücü yetiştirmektir.
Okulumuz Akşam Sanat adıyla 14.12.1942 tarihinde bugün yıkılmış olan özel bir binada açılmıştır. 1943 yılında okulumuz bugün hal kullanılmakta olan eski vali konağına taşınmış 1944 yılında Özel Kız Enstitüsü olarak resmileştirilmiştir. 60 öğrenci ile başlayan kurumu öğrenci talebi hızla artınca şimdiki Kültür Merkezi olarak kullanılan binaya taşınmış ve kısa sürede bu bina da ihtiyaca cevap vermemiştir. 13 Ekim 1972 yılında şimdiki binamızda Uygulama Anaokulu, Kız Sanat Okulu, Kız Meslek Lisesi ve Pratik Kız Sanat Okulu olarak eğitime öğretime başlamıştır.
1993-1994 eğitim öğretim yılında Kız Meslek Lisesi' ne erkek öğrenci alınmaya başlanmıştır. Bu nedenle adı Meslek Lisesi olarak değişmiştir. 1990'lı yıllardaki öğrenci akışı hızı çok azalmıştır. (Öğrenci sayısı 192 öğretmen sayısı 111) 1993 yılında METGE (Mesleki ve Teknik Öğretimi Geliştirme Projesi) kapsamında pilot okul seçilmiştir. METGE projesi, okula öğrenci akış hızını arttırıcı ve bölgesel düzeyde istihdama yönelik programlarla tam gün tam yıl çalışan 103 öğretmenle 925 öğrenciye hizmet veren bir kurumu haline getirmiştir. METGE projesi ile Dünya Bankasından finanse edilen araç-gereçler okulun eğitim içeriği değişmiştir.
Ayrıca okulumuzda açık lise olarak Moda Tasarım, Güzellik ve Saç Bakım, Yiyecek İçecek Hizmetleri ve Çocuk Gelişimi bölümlerinde eğitim verilmektedir.
Belirli tarihlerde okulumuz: Anadolu Kız Meslek ve Mesleki Lisesi, Akdeniz Kız Teknik ve Mesleki Lisesi adlarını almışsa da, halen Çamlıbel Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi adı altında eğitim öğretime devam etmektedir.
Okulumuzda normal eğitim uygulaması yapılmakta ve sadece kız öğrenciler eğitim görmektedir.
Okulumuzda pansiyon yoktur. Şehir merkezinde olduğu için ulaşım konusunda sıkıntı yaşanmamaktadır.
Okulumuza kayıt için herhangi bir belgeye ihtiyaç duyulmamaktadır. Okulumuzda Anadolu Meslek bölümleri için puan gerekmemektedir. Anadolu Teknik bölümlerimiz için LGS den aldığınız puana göre başvuru yapabilirsiniz. 8. sınıf öğrencileri mezun oldukları ortaokul müdürlüklerine tercih takvimi doğrultusunda okulumuzu tercih edebilirler.
Okulumuzda bir Avrupa Birliği Projesi olan Mesleki ve Teknik Eğitim Yoluyla Sosyal ve Ekonomik Uyum Projesi uygulanmaktadır.
Mezunlara Verilen Haklar ve Belgeler
*Alan ve dalda diploma
*İşyeri açma belgesi
*EUROPASS belgesi
*Aldığı ve başardığı modülleri, dersleri ve kredileri gösteren belge (Transcript)
Adres:
Hamidiye Mah.Atatürk Cad. No84 Akdeniz MERSİN
Telefon
(324)2370153